Бізнес навесні може перейти на роботу без печаток

Законотворці вважають, що час позбуватися таких пережитків минулого, як мокрі печатки, трудові книжки, документація на паперових носіях або особиста присутність для укладення договору з банком…
На прийняття у другому читанні чекає у Верховній Раді один з революційних законів, який руйнує багато стереотипів. Мова йде про законопроект№4194 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними особами-підприємцями". В першому читанні за нього проголосували 235 народних депутатів, пише «Черкаський кур’єр» з посиланням на помічника народного депутата В.Голуба Миколу Калашника.
«Багато з тих, у кого міцно закарбувалась потреба проставлення печатки на будь-якому документі, не готові до таких змін. Проте це не означає, що зміни проводити не потрібно, - розповідає М. Калашник.
Як підприємець та безпосередній учасник господарських та адміністративних правовідносин, я цілком підтримую законопроект. Власне, таким чином працюють у всьому світі.
Підпис - можна перевірити, щодо нього можна провести експертизу. Печатка легко підробляється, а її фізичне захоплення у разі рейдерства блокує роботу підприємства.
Безумовно, у законопроекта є багато критиків, є й слушні зауваження, які слід врахувати до прийняття законопроекту в другому читанні.
Законопроект пропонує виключити із законодавства вимогу про обов'язкове використання печаток, незалежно від їх наявності у суб'єктів господарювання, виключається можливість визнання документа (угоди) недійсним (неукладеним, нездійсненим) у зв'язку з відсутністю відбитка печатки.
Якщо законопроект про скасування печаток буде ухвалено у другому читанні восени цього року, то він набуде чинності через три місяці після публікації. Буде ще три місяці на узгодження з новим законом нормативних документів.»
За такого варіанту, бізнес уже навесні зможе працювати без печаток.

  • 574