Майже 47 мільярдів гривень витратять на ремонт українських доріг

Ці гроші виділили на ремонт українських доріг у 2018 році з Державного дорожнього фонду, що запрацював із січня, передає Громадське радіо.
Більшість цих коштів — 60% — піде на облаштування доріг загальнонаціонального значення. Ще 5% підуть на заходи з забезпечення бeзпeки дорожнього руху. Решту — 35%, а це майже 12 мільярдів гривень — виділили на дороги місцевого значення. Відтепер цими коштами розпоряджатиметься не «Укравтодор», а місцева влада. Це — цьогорічне нововведення.

Тепер обласні ради самі визначатимуть, куди і скільки грошей виділяти, розповідає експерт Проектного офісу секторальної децентралізації з питань інфраструктури Вадим Олійник.

«В середньому по Україні це 5 тисяч кілометрів на кожну область і приблизно півмільярда гривень на область… 500-600 (мільйонів гривень, — ред.) залежно від протяжності доріг, там іде привязка до кілометражу», — пояснює Олійник.
Але, за його словами, про капітальний ремонт мова поки не йде.
«На цей момент стоїть завдання, як мінімум, привести їх (дороги, — ред.) у належний стан, щоб люди могли дістатися куди їм треба: в лікарні, в райцентр», — пояснює Хитренко.
Капітальні ремонти планують розпочати за кілька років. Тоді, за словами Вадима Олійника, є надія перейти на будівництво бетонних доріг — замість асфальтних.
«Бетон температурні режими витримує краще, краще щеплення. Ці дороги по вартості навіть дешевші, ніж асфальтобетонні», — каже Олійник. Але, на думку Володимира Хитренка, поки такі дороги в Україні будувати нікому:
«Ніби як воно звучить так просто: бетонна дорога. А насправді там досить складна технологія виробництва, і потрібні дорогі механізми, тобто машини, які їх укладають. А у нас тільки одна підрядна організація купила таке обладнання. Тобто, наші місцеві підрядники ще не освоїли ці технології», — каже він.
За словами експерта, поки Державний дорожній фонд працює тільки на половину. За два роки фінансування на ремонти й будівництво доріг має зрости удвічі.

  • 441