Президент привіз на Черкащину томос

18 січня 2019 р. Предстоятель Православної Церкви України Блаженніший Епіфаній і Президент України Петро Порошенко відвідали Черкаси.
Президент Петро Порошенко взяв участь у подячному молебні з нагоди отримання томосу про автокефалію Православної Церкви України.
Глава ПЦУ разом з Президентом України урочисто відкрили пам’ятник очільнику Української Автокефальної Православної Церкви в 1920-х рр. митрополиту Василю Липківському. Нагадаємо, отець Василь Липківський з однодумцями 14 жовтня 1921 року у Святій Софії Київській скликав перший Всеукраїнський Церковний Собор, який підтвердив постанову Всеукраїнської православної церковної ради про автокефалію. Делегати Собору обрали Василя Липківського митрополитом Київським і всієї України, першим главою Української Автокефальної Православної Церкви, за що він поплатився життям. У Черкасах нині проживає онук отця Василя - Костянтин Липківський.
Під час відкриття та освячення пам’ятника, яке звершив митрополит Епіфаній, черкащани мали можливість споглядати томос, який був виставлений на огляд поруч з пам’ятником Василю Липківському. Після заходу томос перенесли на загальний огляд черкащан у Свято-Троїцький кафедральний собор.
Пам’ятник митрополиту Василю Липківському розташований біля Черкаського музичного училища імені С.С. Гулака-Артемовського.
На сайті ПЦУ зазначено, що на відкриття пам’ятника завітав і митрополит УПЦ Московського Патріархату Софроній.
Глава держави подякував Черкащині, де уже шість громад перейшло до української церкви. Він також привітав нещодавнє рішення Верховної Ради щодо закону, який впорядковує механізм переходу релігійних організацій та процедуру їхньої державної реєстрації.
Того ж дня Петро Порошенко відвідав у рамках робочої поїздки Золотоніський і Чорнобаївський райони.

  • 493