Українські чорноземи виснажуються

За останні 20 років середній вміст гумусу в українських ґрунтах знизився із 3,5 до 3%.
Про це повідомив Олександр Іващенко – головний науковий співробітник Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, передає «Агробізнес сьогодні».

«Сьогодні втратили господаря лісозахисні смуги на полях, і внаслідок подорожчання природного газу вони інтенсивно вирубуються населенням на дрова. Внаслідок цього наші поля втрачають захист від вітрів, а ґрунти – від ерозії», – зауважив науковець.
Він додав, що дедалі більше аграріїв у гонитві за прибутками забувають про сівозміни, сіють лише високомаржинальні культури – соняшник «із краю до краю», ріпак і сою. При цьому часто порушуються всі агрономічні закони.

Експерт вважає, що в Україні слід запровадити державний контроль за власником землі, як це робиться у країнах Євросоюзу.

«Наприклад, у Німеччині державний інспектор може відвідати будь-яку земельну ділянку з перевіркою та, виявивши порушення правил її експлуатації, видати власнику припис щодо їх усунення. Якщо ж землевласник не реагує на припис, інспектор може подати до суду, і тоді вже ця інстанція може прийняти рішення про заборону землевласникові обробляти його власну ділянку», – розповів Олександр Іващенко.

  • 494