Влада спрогнозувала: вартість оренди землі може зрости уп’ятеро

Проведення відкритих аукціонів з єдиними стартовими умовами надасть можливість збільшити вартість оренди землі у селах у п’ять разів. У такий спосіб держава хоче підвищити рівень життя селян.
Про це розповів президент Петро Порошенко під час зустрічі зі студентами та викладачами Національного університету біоресурсів і природокористування України в Києві.
“Нам потрібно збільшити рівень орендної плати за землю, щоб підвищувати рівень життя на селі. Держава починає здавати свої землі в оренду іноді вдвічі дорожче, ніж приватний власник. Ми маємо поширити ці стандарти на землі, які належать селянам”, – заявив глава держави, повідомляє «Черкаський кур’єр» з посиланням на today.ua.
За словами президента, середня ставка оренди сільськогосподарських земель за кілька років зросла з 3% до 10% грошової оцінки землі, проте цей показник залишається низьким у порівнянні з європейськими країнами. «У середньому сьогодні вартість оренди 52 євро за 1 га, який здають в оренду пайовики, а в Литві, де земля гірша, – 81 євро”.
Слід зазначити, що і грошова оцінка земель в Литві, як і інших країнах ЄС, значно вища ніж і Україні.
За даними Держгеокадастру, в 2018 році за оренду сільгоспземлі в Україні власники паїв отримували в середньому 1613,4 грн за гектар, що на 18% більше, ніж в 2017 році. Найменшу орендну плату за землю виставляли у Запорізькій, Херсонській та Закарпатській областях, а найбільшу – у Черкаській, Полтавській та Харківській областях.

  • 377