Скільки українці та європейці витрачають на їжу

48% доходів українці витрачають на їжу. Хоча до 2016 року цей показник доходив до 53%, говориться в звітах Держстату. Обидві цифри дуже великі. Середні витрати європейців на їжу становлять 12% від доходів. Наприклад, британці витрачають на їжу 10%, нідерландці – 10,6%, поляки – 17%, литовці – 27%. Про це йдеться в матеріалі “Сьогодні”.
Якщо порівнювати з іншими країнами, то цей критерій для України не є показовим, вважає керівниця відділу якості життя населення Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України Людмила Черенько.
“У нас багато витрат йде навіть у забезпечених верств населення, також висока калорійність добового харчування. Можливо, це ментальна особливість українців. За цим критерієм нашу країну порівнювати не варто”, – говорить Черенько.

На підтвердження своїх слів вона підрахувала, що частка домогосподарств в Україні, які витрачають на їжу більш ніж 60% доходів, становить 26,7%. При цьому частка домогосподарств, у яких залишається менше ніж 10% після витрат на харчування і житло, – 7,6%.

  • 343