У крабових паличках крабів немає. В Україні запровадили нову систему маркування продуктів, яка повністю запрацює за три роки.

Крабові палички - які завгодно, але не крабові. А лікувальні чаї - у ліпшому разі нешкідливі. Віднині ви маєте про це знати, бо в Україні запрацювали нові правила маркування продуктів. За порушення виробників та продавців каратимуть чималими штрафами. Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.
Тепер на кожне твердження має бути підтвердження. Приміром, якщо продукт не містить ГМО - це має довести лабораторне дослідження. Якщо на чаї написано, що він лікувальний, це має підтвердити Мінохорони здоров'я. Крабових паличок - узагалі не буде, або ж вони матимуть іншу назву, приміром, рибні. Бо під час їхнього виробництва жоден краб не постраждав.


"Немає інформації про те, що воно не містить м'яса краба і тому споживач, у принципі, може бути введений в оману", - говорить генеральний директор Директорату безпечності та якості харчової продукції Микола Мороз.

Також збільшиться розмір шрифту, аби покупці могли прочитати склад. Можливі алергени - виділятимуть іншим кольором або шрифтом.

Майже всі товари, каже експерт, виробникам потрібно буде перемаркувати.

На перевірку до Міністерства агрополітики ми принесли пакунок із продуктами. Придбали ковбасу, крабові палички, йогурт, чай, солодкий батончик, чіпси та швидкорозчинний напій. Виявилося - лише він має правильну етикетку. Однак цей напій, за результатами аналізу франкомовного додатка, не можна вживати, каже журналістка Марія Єщенко, яка працює в Парижі.

"Нуль балів зі 100. Тобто цей продукт фактично має бути забороненим".

Забракував додаток і чіпси. А от на інші продукти - запропонував альтернативу.

В Україні теж обговорюють можливість створення такого додатку. Однак поки що далі розмов справа не пішла. Тож доведеться вчитуватися в етикетку. Та й на ній докладна інформація з'явиться не скоро. На перехід за новими правилами виробникам дали 3 роки. А далі штрафи - 15 мінімальних зарплат, на сьогодні - це близько 60 тисяч гривень.

  • 336