За приховані відсотки по кредитах банки каратимуть

11 вересня Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 1085-1 щодо захисту прав споживачів фінансових послуг.
Законопроектом, по-перше, встановлюється адміністративна відповідальність за ненадання, несвоєчасне надання споживачу фінансових послуг повної інформації про умови надання фінансових послуг або надання недостовірної інформації про фінансову послугу. Посадовці юридичної особи або фізособи- підприємці заплатять штраф від 50 до 200 НМДГ (850 - 3400 грн).

За кожен випадок приховання інформації застосовуються штрафні санкції (від 300 до 600 НМДГ).

За збільшення в односторонньому порядку фіксованої процентної ставки або неповідомлення споживача про зміну змінюваної процентної ставки стягується від 500 до 800 НМДГ за кожен такий випадок.

По-друге, недобросовісною рекламою у сфері фінансових послуг вважатиметься:

1) реклама фінансових послуг без набуття особою, що їх надає, статусу фінансової установи чи без одержання нею відповідного дозволу або ліцензії, якщо законом для провадження діяльності з надання таких послуг передбачено набуття статусу фінансової установи чи одержання відповідного дозволу або ліцензії;

2) реклама фінансових послуг, надання яких на території України заборонено законом;

3) реклама фінансових послуг, у якій інформація про умови надання фінансових послуг:

подається шрифтом, розмір якого на 50 і більше відсотків менший за шрифт, яким подана назва фінансової послуги, що рекламується;

оголошується більш як на 25 відсотків швидше за оголошення назви фінансової послуги, що рекламується, тощо.

Слідкувати за дотриманням прав боржників будуть Національний банк, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

По-третє, до загальних витрат за споживчим кредитом віднесуть усі витрати споживача, включаючи додаткові та супутні послуги третіх осіб. Встановлять правила розрахунку орієнтовної вартості кредиту для споживача.

До того ж, встановлюється єдиний для всіх фінансових установ-кредитодавців формат розрахунку загальної вартості кредиту та єдина формулу розрахунку реальної річної процентної ставки, результати розрахунків яких мають бути зазначені у договорі про споживчий кредит.

У зв'язку з цим регулятори не затверджуватимуть методику розрахунку загальної вартості кредиту для споживача та реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит. Разом з тим вони встановлюватимуть додаткові вимоги до паспорту споживчого кредиту.

Також встановлюються правила укладення електронного договору про споживчий кредит та використання електронного підпису до та під час підписання такого договору, а також у разі внесення змін до нього, пише ЮРЛІГА.

  • 392