Дорогі обранці: у скільки обійшлись держбюджету нардепи IX скликання

З 29 серпня 2019 року до 31 березня 2020 року на народних депутатів Верховної Ради IX скликання з держбюджету витратили 157 млн 388 тисяч 786 гривень. Про це повідомили у Верховній Раді на запит громадської мережі ОПОРА.[b][/b]
За сім місяців роботи депутатські зарплати обійшлися бюджету у 117,8 млн грн. Виплати складаються з посадового окладу та надбавок. Парламентарі отримують доплату за інтенсивність праці, вислугу років, науковий ступінь та наукове звання.

Водночас розмір отриманої депутатом зарплати залежить від його дисциплінованості відвідування пленарних засідань Ради та засідань парламентського комітету.

Згідно з чинним законодавством, якщо депутат протягом календарного місяця впродовж однієї чергової сесії парламенту без поважних причин не бере особистої участі у понад 30% голосувань Ради або у понад 50% засідань його комітету, такому депутату за розпорядженням спікера парламенту на підставі рішення регламентного комітету не виплачують зарплатню за місяць.

Найбільшу зарплатню за період з 29 серпня 2019 року до 31 березня 2020 року отримав перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук (позафракційний) 393,6 тис. грн, депутат від фракції "Слуга Народу" Євген Петруняк 367,8 тис. грн та депутат від "Опозиційної платформи – За життя" Михайло Макаренко – 355,4 тис. грн.

Найменшу суму отримали Анна Скороход (позафракційна) – 155 тисяч гривень, Любов Шпак ("Слуга народу") – 186,4 тис. грн, Степан Івахів (депутатська група "За майбутнє") – 199,1 тис. грн, Юрій Солод ("Опозиційна платформа – За життя") – 217,2 тис. грн.

Окрім того, меншу зарплату за цей період отримали депутати, які достроково склали мандат або отримали його пізніше початку каденції парламенту: Анна Коваленко, Ірина Луценко, Олексій Кучер, Олександр Кубраков, Ірина Венедіктова, Володимир В’ятрович, Сергій Рудик, Сергій Мандзій та Олександр Санченко.

Наступна за величиною стаття витрат — компенсація оренди житла, яка становить 19 млн 194 тисяч 504 гривні.

Відповідно до законодавства право на відшкодування коштів за оренду житла або винайм готельного номера мають ті обранці, які не забезпечені житлом у місті Києві, і місце їхнього проживання, згідно з реєстрацією, перебуває на відстані понад 30 км від меж Києва. Зауважимо, що користується такою компенсацією меншість депутатського корпусу.

Суми витрат на оренду житла дуже варіюють від 14 340 грн до 140 400 грн. Найменші компенсації отримали Володимир Кабаченко (фракція "Батьківщина") – 14 340 грн, Олександр Пасічний ("Слуга Народу") – 18 850 грн, Дмитро Припутень ("Слуга Народу") – 21 450 грн.

Найбільші компенсації у розмірі 140 400 грн, зокрема, отримали: Тарас Батенко ("За майбутнє"), Галина Васильченко ("Голос"), Володимир Воронов ("Слуга Народу"), Михайло Забродський ("Європейська солідарність"), Яна Зінкевич ("Європейська солідарність"), Юрій Камельчук ("Слуга Народу"), Костянтин Касай ("Слуга Народу")

Розмір компенсації витрат на проїзд депутатів Україною становив 17,2 млн грн. Більшість парламентарів скористалися такою можливістю відшкодування своїх витрат. Сума компенсація варіювала від 15 000 грн до 53 225,80 грн.

Також парламентарям компенсували вартість проїзду у межах міста Києва, загалом на суму 2,8 млн грн. Найбільше витратили Яна Зінкевич ("Європейська Солідарність"), Володимир Крейденко (партії "Слуга Народу") та Святослав Юраш ("Слуга Народу").

Щодо компенсації коштів на відрядження для помічників-консультантів депутатів, то на ці потреби виділили 214 521 грн, і скористалися такою компенсацією менш як 90 парламентарів. Найбільшу суму компенсації отримали Микола Величкович ("Європейська Солідарність"), Олександр Гайду ("Слуга народу") та Галина Васильченко ("Голос").

Найменш "популярною" статтею витрат є утримання службових приміщень – загалом 9 424 грн. За цей період лише 10 парламентарів компенсували витрати на утримання своїх приймалень.

  • 327