Кабмін продовжує дивуватися розміру прожиткового мінімуму

Міністр соціальної політики Марина Лазебна заявила, що реальна вартість прожиткового мінімуму в Україні на сьогоднішній день становить 4,2-4,3 тис. грн.
“ Ми повинні, нарешті, сказати людям, яким є реальний прожитковий мінімум. Тому що сьогодні це фактично рівень виживання, а не проживання. Іноді дивуєшся, коли дивишся, який набір продуктів і товарів туди входить, і як це можна прив’язати до виміру гідного життя людини. Тому, перш за все, потрібно змінити підходи і сферу його застосування”, – сказала Лазебна в інтерв’ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Міністр зазначила, що наразі в 40 законах виплати, штрафи і надбавки прив’язані до прожиткового мінімуму, у зв’язку з чим у держави склалася патова ситуація, коли через штучно створений низький прожитковий мінімум влада не може ефективно управляти соціальними стандартами.

За її словами, продовжуються дискусії щодо формули визначення: чи буде він складати 40% від середньої заробітної плати по країні, чи буде визначатися нормативно-структурним методом. Мінсоцполітики є прихильником саме нормативно-структурного методу, суть якого полягає у визначенні вартості продовольчої складової прожиткового мінімуму та її питомої ваги, за основу беруться показники Міністерства охорони здоров’я про те, скільки потрібно людині споживати різних продуктів харчування.


Лазебна підкреслила, що на сьогоднішній день реальна вартість прожиткового мінімуму становить 4,2-4,3 тис. грн. Відповідаючи на питання, чи буде в бюджеті наступного року він зафіксований на такому рівні, Лазебна заявила, що так має бути, “але ми повинні визначитися, як ми будемо досягати цього стандарту. Але головне – чесно показати реальний прожитковий і не вводити в оману людей”.

  • 339