Фонд соцільного страхування не хоче визнавати зараження черкаського лікаря COVID-19 професійним захворюванням. Черкаські медики обіцяють вдатися до акції протесту.


30 червня від ускладнень COVID-19 пішов із життя лікар-хірург Другої міської поліклініки Олег Гайда. Чоловікові було 52 роки.
Як пише http://zmi.ck.ua/ , комісія з розгляду рішення про те, щоб пов’язати смерть черкаського лікаря Олега Гайди із зараженням на робочому місці, відбулася вже вп’яте вчора, 21 липня. Цього разу вона була фінальною, проте крапку в цій історії поки не можна . Як і минулі рази "за" проголосували вісім із дев’яти членів. "Проти" був лише представник Фонду соціального страхування України.

Про це в коментарі виданню Zmi.ck.ua повідомив Ігор Гайда.

За його словами, цього разу від Фонду виступав інший член, оскільки Ірина Данилова, яка минулого разу активно виступала проти, пішла на лікарняний. Проте й новий представник не підтримав рішення комісії, зазначивши, що доказів недостатньо.

Цього разу для розгляду справи комісії надали нові докази. Ігор Гайда повідомляє, що до них звернулася пацієнтка, яка була на прийомі в його батька, а пізніше в неї виявили COVID-19.

"Жінка сама дізналася про цю справу, зателефонувала й розповіла. Сказала, що в неї є запис у медичній картці. Вона надала цю картку, де дійсно батьковим почерком було написано про те, що він приймав її в той день. Потім у неї виявили коронавірус. Тобто вона могла як раз мати інкубаційний період", – зазначив Ігор Гайда.

Оскільки на подібні розслідування дають 15 днів, учора відбулося остаточне засідання. Уже наступного тижня Ігор Гайда має отримати акт із матеріалами справи. Після цього він зможе подавати документи до Фонду соціального страхування України.

"А чи захочуть вони виплачувати чи ні – це вже інше питання. Бо вони можуть подати в суд. Я розглядаю такий варіант, як дуже імовірний. Вони не казали, що подаватимуть, але по їхньому настрою я розумію, що це буде", – зазначає Ігор Гайда.

Також додає, що впродовж цих днів йому часто телефонували медики з різних лікарень Черкас та пропонували вийти на мітинг, якщо будуть факти неповаги до лікарів. За його словами, вони готові разом вийти в медичних халатах і протестувати проти рішення Фонду.

"Багато медиків пропонували мені мітинг улаштувати, тому що всю медичну спільноту міста й навіть України обурило це. Мені телефонували медики й казали, що прийдуть в білих халатах, щоб побачили підтримку. Цей прецедент може бути пусковим механізмом для дуже серйозних проблем у системі охорони здоров’я. Лікарі, бачачи таку проблему, обурюються, бо кожен із них може бути на місці мого батька. Багато лікарів хворіють, потім довго відновлюються. І кожен має щось доводити. Ходиш на роботу за ті смішні гроші, а потім заразився й ти не можеш довести, що це сталося там, де ти працюєш", – зазначає Ігор Гайда.

  • 428