Черкаських освітян Держаудит перевіряє віртуально

Як пише видання 18000, 16-21 липня територіальні органи Державної аудиторської служби з усієї України одночасно розпочали 32 моніторинги закупівель, проведених департаментом освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради протягом 2018-2020 років.
Інформація про це міститься в системі Прозорро.

Так, аудитори перевіряють закупівлі продуктів харчування, різноманітних послуг, а також будівельних робіт. Підставою для початку перевірок є виявлені органом державного фінансового контролю ознаки порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель в інформації, оприлюдненій в електронній системі закупівель. Очікувана вартість закупівель, що перевіряються, близько 200 млн гривень.

Нагадаємо, раніше аудитори повідомляли про те, що департамент освіти не допускає їх до проведення планової ревізії місцевого бюджету за 2017-2020 роки. Водночас у департаменті цей факт пов’язали із нібито неналежним оформленням з боку контролерів документів. Крім того, освітянами був залучений і адвокат, послуги якого коштуватимуть 199 тисяч гривень.

Окрім освітян, аудитори проводять моніторинг закупівель департаменту житлово-комунального комплексу (16 закупівель, загальною вартістю 153 млн гривень), департаменту архітектури та містобудування (11 закупівель, загальною вартістю 206 млн гривень), а також 5 закупівель департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради, загальною вартістю 11 млн грн.

Видання 18000 довідково зазначає, що моніторинг процедури закупівлі – це аналіз дотримання замовником законодавства у сфері публічних закупівель під час проведення процедури закупівлі, укладення договору про закупівлю та протягом його дії з метою запобігання порушенням законодавства у сфері публічних закупівель. Проводиться він Державною аудиторською службою та її регіональними підрозділами у випадках, визначених Законом “Про публічні закупівлі” та не передбачає виїзду на об’єкт контролю. Обмін інформацією між контролерами та замовником, закупівлі котрого перевіряють, відбувається онлайн у системі Прозорро. За результатом перевірки складається відповідний висновок та, у разі встановлення порушення, акт, що направляється до суду для притягнення особи, що винна, до відповідальності.

  • 471