Польща переманює українських лікарів зарплатою у 200-300 тисяч гривень на місяць без процедури підтвердження диплома


Кабмін не підтримав ідею МОЗу підвищити зарплати українських лікарів хоча б до 23 тисяч гривень. У проєкті бюджету гроші на це не виділили.
Водночас, передає Obozrevatel, Польща пішла на безпрецедентний крок: підвищила своїм медикам зарплати до рівня німецьких (в перерахунку – 200-300 тис. грн на місяць) і запропонувала українським лікарям переїжджати до них і починати роботу без процедури підтвердження диплома: досить бути фахівцем у своїй сфері і вивчити мову.
Скільки заробляють лікарі в Україні

Молодий лікар в Україні може заробляти менше санітарки, розповідає хірург однієї зі столичних приватних клінік Олександр Фарисей. Санітарка працює цілодобово, а лікар – по днях. Доводиться виживати на мінімалку і багато молодих спеціалістів тікають із країни або медицини відразу після навчання.

“Зі мною разом вчилася дуже розумна дівчинка. Професор сам її документи на інтернатуру подав, червоний диплом, дуже здібна. Але вона добре знала німецьку – на рівні С1. Отримала свою першу зарплату аспіранта в 18-й лікарні і відразу надіслала резюме до Німеччини. Підписала контракт і вже працює там. З нашої клініки лікар поїхав до Словаччини. Колега мого батька, який працював з ним на швидкій, теж поїхав”, – каже лікар.

Тільки серед знайомих Фарисея, за його словами, набереться з десяток колег, які вирушили шукати кращого життя в західних країнах. Молоді лікарі фактично опиняються перед вибором: або виживати за 6-7 тис. грн на місяць, або кидати професію, або шукати іншу роботу за кордоном. Є ще один варіант: працевлаштуватися в приватну клініку. Але туди беруть далеко не всіх охочих.

“Майже всі молоді лікарі, крім сімейних і лікарів швидкої, отримують практично мінімалку”, – підсумував лікар. Зарплата в приватній клініці в Києві може варіюватися від 10-15 тисяч грн і до кількох тисяч євро.

Середня зарплата в охороні здоров’я, за даними Держстату, становить 10,7 тис. грн. Але сюди входять і високі на час пандемії зарплати лікарів швидкої, і ставки лікарів приватних клінік. Водночас державні лікарні через центр зайнятості шукають лікарів на зарплати близько 7 тис. грн. Показово, що на тому ж державному сайті можна знайти вакансію ветеринара з окладом 20 тис. грн.



  • 340