Кабмін «підклав» українцям під ялинку підвищення тарифів

Новий рік принесе українцям чергове підвищення вартості ЖКП – уже оголосили нові ціни на газ, тепло, холодну воду. Доведеться більше сплачувати і за електроенергію – урядовці відмінили дію пільгового тарифу на 100 кВт-год. Зміни набудуть чинності уже з 1 січня.
Водночас в уряді переконані, що субсидійних коштів, передбачених у держбюджеті на наступний рік, вистачить усім, хто їх потребує, пише zik.ua
Які комунальні послуги подорожчають у 2021 році
Наприкінці грудня стало відомо, що газопостачальна компанія "Нафтогаз" встановила січневу вартість газу для побутових клієнтів на рівні 7,22 грн/куб. м з ПДВ та без урахування вартості розподілу (доставки). Тож вартість блакитного палива порівняно з груднем 2020 року збільшиться на 14%.
Експерти говорять, що найбільше це здорожчання відчують власники приватних будинків, які опалюють домівки газом. І не виключено, що у подальшому вартість газу буде зростати щомісяця.
В уряді відреагували на встановлення тарифів на січень – очільник Кабміну Денис Шмигаль дав доручення тимчасовому виконувачу обов'язків міністра енергетики Юрію Вітренку перевірити обґрунтованість цін на газ та переглянути їх у бік зниження.
За декілька днів до цього Національна комісія з питань державного регулювання енергетики та комунальних послуг підвищила тарифи 23 теплоелектростанцій на тепло для населення з 1 січня 2021 року.
Серед регіонів найменше підвищили тариф для Дніпровської ТЕЦ – на 5,5%, а найбільше – для столичної "Євро-реконструкції", де ціна зросте на 49,7%.
Середньозважений тариф на тепло для населення після підвищення становитиме 1 121,71 грн/Гкал. Найвищий тариф в результаті зростання цін має Сєвєродонецька ТЕЦ – 1 471,54 грн/Гкал, а найнижчий – у ТЕЦ-2 Есхар (Харківська область) – 653,99 грн/Гкал.
Що стосується обґрунтувань такого підвищення тарифів, то регулятор заявив про значне зниження обсягів виробництва теплової енергії, підвищення заробітної плати для співробітників ТЕЦ, зростання цін на вугілля і газ та зростання витрат на послуги з розподілу газу.
Скільки платитимемо за світло
З січня українцям доведеться платити й за електроенергію за новими цінами, а якщо точніше, то зникне пільговий тариф на комунальну послугу. Т. в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко заявив, що уряд продовжив дію спеціальних обов'язків на ринку електричної енергії до 31 березня 2021 року, однак із 1 січня скасував пільгові 100 кВт-год. для побутових споживачів.
Тобто якщо в грудні українці сплачували за 100 кВт-год. 90 грн, то в січні ця сума становитиме 168 грн
З 1 січня 2021 року зросте вартість холодної води – 16 грудня НКРЕКП ухвалила рішення про затвердження тарифів для 44 компаній-постачальників комунальної послуги споживачам. нагадує zik.ua

  • 306