Вітренко розповів, скільки коштує видобутий в Україні газ

2,6 гривні коштує газ, який видобуто в Україні. Він йде не на експорт, а на потреби українського населення. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко.
Вітренко наголосив: «Ті, хто розбирається, знають, що ми (мається на увазі державна компанія „Укргазвидобування“) видобуваємо і відпускаємо приблизно стільки ж товарного газу, скільки споживає населення як безпосередньо, так і через Теплокомуненерго, централізоване опалення».
Вітренко відзначив, що ціна видобутого в Україні газу в 2−3 рази менше, ніж ціна, яку платить населення. «Не велика таємниця і те, що собівартість видобутку — до речі, вона зросла дуже сильно, і це теж питання до ефективності діяльності „Нафтогазу“, — приблизно 2,6 гривні. Тобто в 2−3 рази менше, ніж ціна, яку зараз платить населення. Потрібно ще враховувати тариф на передачу. Але в принципі в будь-якому разі собівартість набагато менша, ніж ринкова ціна».
Цей газ, за його словами, не йде на який експорт, а йде на потреби населення.
В.о. міністра пояснив, чому цей газ продають не по 2,6 гривні, а не по 6,99грн.:
«Пояснюю. Тому що багато людей не можуть платити навіть по 2,6 гривні. Тому що є пенсіонери, інваліди, є багато людей, які отримують субсидію. І ці субсидії потрібно з чогось платити. … Далі. Є податки. І є оператор ГТС, який обслуговує труби високого тиску. Це теж витрати. Тому, якщо буде працювати „Нафтогаз“ тільки за собівартістю, „Нафтогаз“ тоді не буде платити достатню кількість грошей до держбюджету через податки, через дивіденди, тобто частину прибутку, а „Нафтогаз“ практично весь прибуток платить в бюджет — здається 95% – то і не буде грошей в держбюджеті, перш за все на ті ж субсидії. Крім того, ми розуміємо, що держбюджет — це зарплати вчителям, медикам, це пенсії, це витрати на оборону», - пояснив в.о міністра.






  • 295