Житло за борги: хто в зоні ризику

5 жовтня 2016 року в Україні запустили службу приватних виконавців для боротьби із заборгованістю та підвищення рівня виконання судових рішень.
Незважаючи на те, що уряд поспішив запевнити, що служба приватних виконавців загрози не несе, "методи роботи" приватників і критерії їхнього відбору не гарантуватимуть "полюбовного" вирішення таких конфліктів.

Приватні виконавці отримають ті самі права, що й державні виконавці, крім повернення будь-яких боргів, пов'язаних з держмайном.
Дійсно, закон забороняє приватникам виселяти громадян з їхніх будинків і квартир. "А ось заарештовувати житло і продавати його на публічних торгах такі виконавці цілком зможуть", — пояснив старший партнер компанії "Кравець та партнери" Ростислав Кравець, повідомляє «Знай.uа».

Тобто, свого житла громадяни все одно зможуть позбутися за борги — наприклад, за послуги ЖКГ або банківські кредити, не говорячи вже про іпотеку.

"Однак як саме працюватимуть приватні виконавці, поки не знає ніхто — днями Мін'юст розповість про нові правила. Працювати вони почнуть не раніше, ніж через півроку", — сказала адвокат контори "Ільяшев і партнери" Марія Сергєєва. Сам Мін'юст вже виступив зі спеціальним роз'ясненням, з якого випливає, що вилучати квартири все-таки можна ("у першу чергу вилучаються кошти з рахунків, у разі їх відсутності — інше майно, і в крайньому випадку — відчуження житла"). При цьому, в Мін'юсті уточнили, що заборонено відчужувати єдине житло і те, в якому прописані діти.

"Втім, закон розв'яже руки рейдерам всіх мастей: у приватники підуть бійці АТО, а рішення судів та виконавчі листи будуть ходовим товаром: поки власники заводів чи іншого бізнесу будуть доводити в апеляції свої права, їхнє майно виріжуть на метал або продадуть", — вважає експерт Захар Чистяков.

  • 640