Дострокові вибори: бути чи не бути?

[medium=left]http://dekstrabordo.com/uploads/posts/2017-05/1495701553_vibori.jpg[/medium
]Як би не хотілося чинним народним обранцям досидіти у Верховній Раді до закінчення терміну, на жаль, така альтернатива бачиться малоймовірною, вважає письменник, політолог Сергій Постоловсьий. Історія, на його думку, зіграла з нами черговий злий жарт, караючи за незнання її уроків і нездатність протягом майже тридцяти років обрати собі державників зі стратегічним баченням майбутнього країни.
«Логіка, яка віщує дострокові парламентські вибори, виключно проста, - розповідає Сергій Постоловський.
Так, після авіаударів американців по Сирії в якості відповіді на хімічні атаки Башара Асада, ми бачимо візит державного секретаря США Рекса Тіллерсона в Москву. Після цього в Сочі відбулася зустріч Путіна і Меркель. Потім до Вашингтона летять Павло Клімкін та Сергій Лавров. Обидва удостоїлися аудієнції самого Дональда Трампа, який по результатам переговорів закликав Україну і Росію помиритися.
Крім цього, американці наполегливо відзначили, що Мінські угоди повинні виконуватися. І ось 15 травня в Мінську вже зустрічається Трехстороння група.
Але перед цим, відразу після святкування 9 травня, ситуація в зоні АТО ускладнилася, коли проросійські сепаратисти дві доби поспіль обстрілювали ВСУ на Приморському, а також Мар’їнському напрямку з забороненої зброї. Таким чином, питання України знову потрапляє в світовий політичний дискурс.
Хтось може запитати, при чому тут вибори? Відповідь проста, і вона стосується тих точок дотику, які з високою ймовірністю існують між Вашингтоном і Москвою.
Путін не має планів міняти свої позиції по відношенню до України.
…Чекати того, що Кремль відступить, прибере свої війська з Донбасу і поверне Крим – справа безперспективна, до того ж програшна.
З іншого боку, ми розуміємо, що США ніколи не знімуть санкції з Росії, поки по Україні не буде досягнуто хоча б мінімальний позитивний результат. Відкрито воювати з РФ Америка, звичайно ж, не буде. Але ось торгуватися – це так. І предметом такого торгу можуть бути два головних питання.

Перше – законодавче закріплення українським парламентом особливого статусу для Донбасу.
Друге – проведення місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях.
Досягти цього можна виключно методом тиску на українську владу. Але з дуже високою ймовірністю такий тиск не увінчається успіхом по тій простій причині, що Президент України сьогодні не має абсолютного впливу на Верховну Раду.
При відсутності реальної коаліційної більшості в 226 голосів, говорити про здатність мобілізації 300 народних депутатів для голосування за вельми спірні закони не доводиться. Таким чином, вже цього літа може бути зроблена чергова спроба проштовхнути особливий статус Донбасу і місцеві вибори, яка не увінчається успіхом.
Після провалу голосування і при тиску Заходу, Президенту України не залишиться нічого іншого як розпустити Верховну Раду VIII-го скликання і призначити дату позачергових парламентських виборів».

  • 732