Золотоніські очисні не припиняють нищити довкілля

Золотоніські очисні  не припиняють нищити довкілляОчисні споруди золотоніського КП «Міський водоканал», на реконструкцію яких за різними даними було витрачено від 60 до 100 мільйонів коштів платників податків, не справляються з кількістю стічних вод та рівнем їх забруднення, отруюючи довкілля.
Народний депутат по 197 округу, до якого входить Золотоноша, Владислав Голуб виніс вирішення цієї проблеми на державний рівень. Він неодноразово звертався до керівництва держави, генпрокурора і Держекоінспекції щодо захисту інтересів держави в питанні неналежної роботи очисних споруд золотоніського КП “Міський водоканал”. По факту розтрати державних коштів під час проведення робіт на реконструкції очисних споруд у м. Золотоноша було відкрито кримінальне провадження № 1201525000000292 за ч.4 статті 191 КК України. За позовом Держекоінспекції Черкаський окружний адміністративний суд ухвалив рішення, зобов’язавши КП «Міський водоканал» обмежити скиди в річку Суха Згар, щоб не перевищувати норматив гранично допустимого скидання ( ГДС) забруднюючих речовин.
Проте КП «Міський водоканал» не погодився із рішенням Черкаського окружного адміністративного суду від 27 вересня 2018 року про обмеження скиду і звернувся із апеляційною скаргою, в якій просив скасувати рішення та прийняти нове, яким у задоволенні адміністративного позову Держекоінспекції відмовити в повному обсязі.
Шостий апеляційний адміністративний суд 19 лютого 2019 року, ставши на захист державних інтересів, підтвердив рішення Черкаського окружного адміністративного суду про обмеження скиду з перевищенням нормативів ГДС в річку Суха Згар очиснимі золотоніського КП «Міський водоканал».
Про це повідомив заступник начальника Управління екологічного нагляду в Черкаській області Державної екологічної інспекції Центрального округу Олександр Позняков.
Державною екологічною інспекцією у Черкаській області неодноразово проводилися перевірки КП «Міський водоканал» Золотоніської міськради, під час яких постійно фіксувалися факти невиконання вимог дотримання умов скидання зворотних вод в р. Суха Згар.

Комунальне підприємство систематично здійснювало діяльність з порушенням вимог природоохоронного законодавства, а саме здійснювало скид зворотних стічних вод з перевищенням ГДС по азоту амонійному, завислим речовинам, ХСК, хлоридам та фосфат-іонах, що є порушенням ст.ст. 44, 48, 70 Водного Кодексу України.
Держекоінспекція, захищаючи інтереси держави, звернулась до суду щодо застосування заходів реагування та отримала позитивний результат.
На цей час рішення суду щодо обмеження скиду з перевищенням нормативів ГДС в річку Суха Згар КП «Міський водоканал» набрало законної сили. Проте, коли «реконструйовані» золотоніські очисні запрацюють на повну потужність і припинять нищити довкілля, поки невідомо.

  • 642