Країна боржників. Кабмін вирішив підсадити українців на розстрочку

Країна боржників. Кабмін вирішив підсадити українців на розстрочку
Таке враження, що ідея з розстрочкою належить політтехнологам, а не економістам. Політичні мотиви очевидні, а ось економічна користь для конкретної людини та й для держави якось не проглядається.
На початку тижня Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на зустрічі з представниками профспілок презентував ноу-хау: «Ми провели обговорення з депутатами парламенту, членами коаліції і вирішили: введемо 12-місячну розстрочку на оплату житлово-комунальних послуг для тих, хто не хоче отримувати субсидії».
Вчора під час чергового засідання Кабінету міністрів прем'єр-міністр роз'яснив порядок оплати рахунків ЖКГ в розстрочку. Він запевнив, що розстрочення не передбачає нарахування додаткових відсотків.

«Якщо хто не розуміє з українських політиканів, нехай скине свій і-мейл, я їм скину пояснення слова розстрочка. Якщо людині щомісяця важко платити повний платіж, то у людини є право без відсотків взяти і заплатити в розстрочку протягом 12 місяців», - зазначив прем'єр-міністр України.

Власне, це - все, що на сьогодні відомо про розстрочку на компослуги. Як це виглядатиме на практиці поки незрозуміло.
Проте зрозуміло, що офіційна статистика, безумовно, виглядатиме краще, а ми за її дослідженнями більш платоспроможнішими.
Звісно, божевільні цифри в платіжках, повинна затьмарити собою величезна турбота про людей з боку влади. Одна справа, коли державні виконавці відразу описують у тебе цінне майно за борги, інша - коли влада спочатку тобі і субсидію і розстрочку запропонувала…

Та й будь-який боржник відчуває себе винним перед тими, кому заборгував, а значить більш поступливим, що архіважливо, коли вибори - не за горами.

До того ж, перед виборами є простір для масового ощасливлення громадян – можна, скажімо, зробити широкий жест і списати борги по розстрочці найбільш активному електорату.
Таке враження, що ідея з розстрочкою належить політтехнологам, а не економістам. Політичні мотиви – очевидні, а ось економічна користь для конкретної людини та й для всієї держави якось не проглядається. Бо якщо робочих місць більше не стає, рівень доходів – «нижче плінтуса», то й на розстрочку грошей не буде…
Тася Черкаська

  • 661