Потяг до «совка»: об’єднаймо увесь район в одну громаду із центром в місті «республіканського» значення, або Децентралізація по-канівські

Потяг до «совка»: об’єднаймо увесь район в одну громаду  із центром в місті «республіканського» значення, або  Децентралізація по-канівські
Канівська міська рада запропонувала 60-ти населеним пунктам району об'єднатися в одну громаду із центром в Каневі. Степанецька сільська рада Канівського району розіслала листи по 55-ти населених пунктах району з пропозицією об’єднатися у Степанецьку територіальну громаду і нібито отримала вже згоду восьми сільрад. Мета цих об’єднавчих мега-ініціатив не стільки в прагненні створити здатні до розвитку громади, скільки – у бажанні утримати владу і збільшити підконтрольні території.
Минулої суботи у Каневі відбулися громадські слухання, присвячені утворенню об'єднаних територіальних громад в районі. В.о. керуючого справами Канівської міськради Володимир Святелик, відкриваючи слухання, повідомив, що днями відбулося засідання сесії Яблунівської сільради, де 7 із 12-ти депутатів підтримали рішення об’єднатися з Каневом. Водночас чиновник заявив, що, порушуючи норми Методики, Степанецька сільрада розіслала листи по 55 селах району з пропозицією об’єднатися в Степанецьку громаду.
Далі, мабуть, спираючись на якусь іншу Методику, пан Святелик запропонував: «враховуючи історичну роль міста Канева та Канівського району, високу розвиненість інфраструктури міста та те, що міста обласного значення мають пріоритетність в ініціативі створення об’єднаних територіальних громад – запропонувати всім територіально- адміністративним одиницям Канівського району ( 60 населених пунктів) об’єднатися в Канівську об’єднану територіальну громаду з центром у м.Канів та рекомендувати Канівській міській раді прийняти відповідне рішення».

Присутній на громадських слуханнях екс-керівник Шевченківського національного заповідника Василь Тулін підтримав пропозицію об’єднатися навколо Канева, адже у місті, за його словами, є всі підприємства, що забезпечуватимуть життєдіяльність громади. Також він висловив ідею, «щоб Канів став містом республіканського значення».

Секретар Канівської міської ради Сергій Ткаченко заявив, що у випадку територіального об’єднання по іншому сценарію, «такого поняття як Канівщина не існуватиме взагалі, варто буде говорити про появу нового регіону – Степанщина».
Помічник депутата облради Братаніча Микола Фесенко поцікавився, чи є у міської раді фінансові розрахунки видатків на 1 мешканця у різних випадках об’єднання та, чи є розроблений примірний статут ОТГ.

Міський голова Канева Ігор Ренькас заявив: «Потрібно бути патріотами свого міста та свого району. Я вважаю, що це розділення району по «клаптям» – ганьба! Потрібно докласти всіх зусиль, щоб зберегти Канівський район».
37 (!)зареєстрованих учасників громадських слухань проголосували за те, щоб міська рада на черговій сесії звернулася до 60-ти населених пунктів Канівщини із пропозицією об’єднатися у Канівську територіальну громаду.
Громадські слухання, якщо їх такими можна назвати, продемонстрували, що стара система на Канівщині пручається змінам як може, а населення досі не розуміє, що таке децентралізація.

Нагадаємо, у Канівському районі планувалося утворити 3 громади із центрами у Каневі, Степанцях та Ліплявому. Потенційній Ліплявській ОТГ на основі приблизних фінансових розрахунків відразу розтиражували вирок: «економічно неспроможна».
ОТГ із центром у Каневі – проект міської влади, із центром у Степанцях – «Нашої Ряби». Перший і другий «проектанти» - міська влада і «Наша Ряба» - бажають посилити свою владу і прагнуть збільшення підконтрольних володінь і, відповідно, ресурсів під розмови про створення ефективної громади…

Тася ЧЕРКАСЬКА

  • 978