Суди: життя по-новому

Суди: життя по-новому
1 жовтня в Україні розпочалась судова реформа. Набули чинності прийняті Верховною Радою зміни до Конституції в частині правосуддя і нова редакція закону "Про судоустрій і статус суддів".
Нова система судоустрою

Нова система складатиметься з місцевих судів, апеляційних судів і Верховного Суду, який стане вищим судом в Україні. Ліквідуються Вищі спеціалізовані суди, які зараз є останньою інстанцію у всіх суперечках.
Функції касаційної інстанції переходять до Верховного суду. Він буде складатися з 4 підрозділів - адміністративного, господарського, кримінального і цивільного, а також Великої палати Верховного Суду, яка буде розглядати, зокрема, юрисдикційні спори. Сам Верховний суд також, по суті, розпускається і формується заново на конкурсній основі.
Новий Верховний Суд, відбір до складу якого вперше буде проходити на конкурсній основі, має бути сформований до 30 березня 2017 року. Конкурсний відбір суддів Верховного Суду має бути проведено до 30 листопада.
Законом передбачено також створення Вищого антикорупційного суду, Вищого суду з питань інтелектуальної власності та місцевих окружних судів. Вищий суд з питань інтелектуальної власності (Вищий патентний суд) має бути створено протягом року, тобто до 30 вересня 2017 року. Строки створення Вищого антикорупційного суду та місцевих окружних судів у законі не визначені.
Апеляційні суди в нових апеляційних округах мають бути створені до 30 вересня 2019 року.
Буде створено Службу судової охорони (до 1 січня 2018 року) і Єдину судову інформаційну (автоматизовану) систему

Право «знімати мантії»

Створювати й ліквідовувати судові установи тепер буде парламент, а не президент. Президент і Рада позбавлені права звільняти суддів, проте президенту залишили право їх призначати..
Вища рада юстиції реорганізується у Вищу раду правосуддя (ВРП), кінцевим строком для обрання її членів установлено 30 квітня 2019 року. Вища рада правосуддя матиме право відстороняти, переводити, звільняти суддів і подавати Президентові подання на їхнє призначення. Також рада матиме право давати згоду на затримання й арешт суддів.
Від Вищої кваліфікаційної комісії суддів до ВРП переходить право притягувати суддів і прокурорів до дисциплінарної відповідальності. ВРП також отримує право призначати керівництво Служби судової охорони та Державної судової адміністраці.

Нові вимоги до суддів

Буде проведено переатестацію усіх суддів. Введено систему конкурсного відбору для призначення суддів. Мінімальний вік, з якого допускається заняття посади судді збільшено з 25 до 30 років. Судді можуть бути затримані правоохоронцями за тяжкі чи особливо тяжкі злочини, тобто практично позбавляються недоторканності.
Скасовано 5-річний термін призначення суддів, запроваджено безстроковий.

Зарплати суддів

Істотне збільшуються оклади суддів. З 1 січня 2017 року зарплата суддів Верховного Суду підніметься в 6 разів - з 13 до 75 мінімальних заробітних плат (близько 110 тис. гривень). Суддя місцевого суду буде отримувати 30 мінімальних заробітних плат - 43 500 грн (зараз близько 16 тисяч). Судді апеляційного суду, вищого спеціалізованого суду - 50 мінімальних зарплат - 72 500 грн. Однак, якщо для суддів Верховного Суду оклади зростуть відразу, то для суддів апеляційних і перших інстанцій - поетапно.

Контроль за витратами суддів

Законом передбачене проведення моніторингу способу життя суддів для перевірки відповідності їх рівня життя задекларованим доходам. Усі судді відтепер повинні крім декларації про доходи подавати декларацію сімейних зв'язків і декларацію добропорядності. Створюється Суспільна рада добропорядності, що буде збирати та аналізувати інформацію стосовно суддів.

Прокуратура втрачає нагляд

Прокуратура втрачає функцію нагляду і повинна займатися тільки поданням публічного обвинувачення в суді та процесуальним керівництвом досудовим розслідуванням. Збільшується строк повноважень генпрокурора з 5 до 6 років, проте йому забороняється обіймати посаду 2 строки поспіль.

Інтереси громадян представлятимуть виключно адвокати

Якщо до змін захищати громадян в суді могли не тільки адвокати, а й фахівці в області права і родичі підсудного, то згодом захищати громадян у суді зможуть тільки адвокати. Ця норма почне діяти з 1 січня 2020 року.

У Конституції буде закріплено можливість визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду (Гаага, Нідерланди), однак це положення набуде чинності через три роки з наступному після опублікування закону дня, тобто 30 червня 2019 року.

  • 653