На Черкащині на знак протесту проти закриття тубдиспансеру медики перекривали центральну вулицю

Міський бюджет Умані не в змозі утримувати уманський тубдиспансер. На утримання тубдиспансеру потрібно 4 мільйони гривень. Минулі роки обласний бюджет виділяв 720 тисяч, а на 2016 рік надійшло лише 365, інша частина суми виділялась з міського бюджету. Із обласного бюджету коштів на утримання тубдиспансеру у 2017 році досі взагалі не виділено, стверджують міські владці. Працівники лікарні нагадують, що для хворих на туберкульоз потрібна окрема лікарня, адже здавати аналізи чи робити рентген у звичайній лікарні вони не можуть, оскільки це ризик заразити інших пацієнтів.
"Ганьба тим, хто виганяє хворих на туберкульоз на вулицю…" З такими вигуками 2 десятки лікарів вийшли перекривати центральну вулицю міста, вимагаючи не закривати тубдиспансер, пише "Вечірня Умань".
"Всі думають що це їх не стосується… Але якщо лікарню закриють, то хворі залишаться без нагляду. Лікуватись в Черкаси вони не поїдуть, бо більшість із них малозабезпечені. Єдиний вихід - проходити обстеження в міській лікарні. Вони стоятимуть з нами в одній черзі, їх обслуговуватимуть тими ж приборами, що й здорових уманчан… Таким необдуманим вчинком, як закриття тубдиспансеру, ми всі опиняємось під ризиком захворіти на туберкульоз" - розповідає бактеріолог тубдиспансеру Світлана Білоус.
Чи вигідно утримувати тубдиспансер, та де лікуватимуться хворі після його закриття розповів Валерій Міроненко, головний лікар Уманської міської лікарні:
"Лікарня збудована ще у 1924 році, як показала минулорічна перевірка, її стан не відповідає медичним нормам. Наразі ми бачимо єдиний вихід - створити на базі міської лікарні туберкульозне відділення з окремим входом, щоб хворі не могли заразити інших пацієнтів. Ті, хто потребуватиме госпіталізації, будуть перевозитись у Черкаси спеціальним автобусом, за кошти міського бюджету. А лікарі, що працюють в тубдиспансері, будуть працевлаштовані в новостворене відділення на базі міської лікарні".
Акції протесту працівників тубдиспансеру продовжились у стінах міської ради, де у цей час проходило навчання депутатів. Активісти з плакатами зайшли у залу засідань, і коли піднялося питання тубдиспансеру, активісти зчинили гам. Та заспокоїла їх озвучена сума на утримання тубдиспансеру, якої в бюджеті нема.

  • 676