Керівник культури Черкащини «рамси поплутав». Вирішив, що указ президента не для нього писаний

З нагоди Всеукраїнського дня працівника культури директору Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника Парасковії Степенькіній таки вручили ювілейну медаль «25 років Незалежності України», яку їй учора заборонив вручати начальник Черкаського обласного управління культури та взаємозвязків з громадськістю Олег Островський.
Нагороду передав очільниці заповідника заступник голови – керівник апарату Черкаської ОДА Сергій Овчаренко, пише «Дзвін».
“Сьогодні всіх митців України вітають з професійним святом – Днем працівника культури та майстрів народного мистецтва, – зауважив Сергій Овчаренко. – Парасковія Яківна, як ніхто інший, гідна тієї високої нагороди, якою її відзначив Президент України. Тож радий передати вітання від очільника області Юрія Ткаченка й від себе привітати її з професійним святом та вручити ювілейну медаль “25 років Незалежності України”.
Заступник голови ОДА подякував Парасковії Степенькіній за її понад двадцятилітню працю в галузі культури та побажав подальших успіхів у роботі.
Що ж до Островського, то він “сердитий” на корсунську музейницю давно. У травні цього року, відвідуючи Корсунь-Шевченківський державний історико-культурний заповідник, пан Островський неабияк обурився наявністю в музейному комплексі експонатів часів радянської доби. А згодом на нараді звинуватив керівника заповідника у безгосподарності через відсутність капітального ремонту, зазначивши, за словами працівників закладу культури, що директрисі він би “поодрубував руки і посадив на кіл”… Згодом з’ясувалась і причина такого “наїзду”. Як стверджувала директриса, новоспечений очільник управління культури був дуже зацікавлений у розвитку бізнес-структур на території заповідника, а вона, не наважувалася піти на порушення законодавства, не дозволяла передавати землі заповідника для ведення бізнесу. Плани пана Островського, в очевидь, провалились, тож він пішов шляхом “дрібних капостей, і заборонив давати Степенькіній ювілейну медаль «25 років Незалежності України». Про це Парасковія Яківна розповіла в коментарі «Прочерку».
Подія сталася в обласній філармонії, де працівники культури та майстри народного мистецтва з усієї Черкащини приймали вітання з нагоди свого професійного свята.
«Пан Островський вирішив, що я не заслужила. Він сказав, що мене не було на цьому заході, хоч всі мене там бачили. Мабуть, це людина, яка не пробачає, адже свого часу він мав претензії до земель заповідника. Та не давши мені медаль, він порушив державну етику, адже це нагорода не його, а Президента», – зазначила пані Степенькіна.
Як відомо, відзнака Президента України – ювілейна медаль “25 років незалежності України” (далі – ювілейна медаль) установлена для відзначення громадян за значні особисті заслуги у становленні незалежної України, утвердженні її суверенітету та зміцненні міжнародного авторитету, вагомий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, культурно-освітній розвиток, активну громадсько-політичну діяльність, сумлінне та бездоганне служіння Українському народу. Цією медаллю Указом президента і була нагороджена Степенькіна.

  • 520