НАБУ обурили 250% премії працівників НАЗК. Це вони ще Черкаського МВК премії не бачили

У НАБУ заявили, що у чиновників слід забрати необмежені премії. Такого висновку дійшло НАБУ за результатами аналітичної оцінки інформації про нараховану та виплачену заробітну плату голові та членам НАЗК
Національне антикорупційне бюро вважає, що треба переглянути підходи до визначення розмірів премій, надбавок і стимулюючих виплат держслужбовцям.
Про це йдеться у повідомленні НАБУ у п’ятницю.
Вказується, що такого висновку дійшло НАБУ за результатами аналітичної оцінки інформації про нараховану та виплачену заробітну плату голові та членам НАЗК.
«Зокрема, виявлені колізії та прогалини у чинному законодавстві, що дозволяють керівництву НАЗК встановлювати собі та членам НАЗК необмежені надбавки, доплати та премії, суперечать принципам бюджетної системи України», - сказано у повідомленні.
«По-перше, невизначеним є статус голови та членів НАЗК. З одного боку, Закон України «Про запобігання корупції» визначає статус членів НАЗК як державних службовців і зазначає, що оплата їхньої праці регулюється цим законом та Законом України «Про державну службу». З іншого, Закон України «Про державну службу» зазначає, що його дія не поширюється на голову та членів НАЗК», - додали у відомстві.
Також зазначається, що у законодавстві немає обмежень щодо максимального розміру встановлення та виплат премій і надбавок керівникам органів виконавчої влади, державних органів та державним службовцям.
У НАЗК зазначили, що через це виявилось можливим нарахувати і виплатити Голові та членам НАЗК у липні 2016 року премії в розмірі, що суттєво перевищує їхні посадові оклади.
Згідно із повідомленням, Бюро свої пропозиції направило до Нацдержслужби. Зокрема потребує «визначення максимального розміру премій, надбавок і стимулюючих виплат, що можуть бути одночасно виплачені державним службовцям, керівникам центральних органів виконавчої влади, місцевих органів виконавчої влади та їх заступникам до 2019 року» і «приведення у відповідність до законів України «Про центральні органи виконавчої влади» та «Про державну службу» в частині визначення правового статусу членів НАЗК».
Як відомо, раніше з'явилася інформація про те, що чотири члени Національного агентства із запобігання корупції щомісяця отримували до свого основного окладу дві надбавки й премії в розмірі місячної зарплати.
Відповідно до інформації, у липні й вересні всі чотири члени НАЗК отримали по 250% премії на додаток до окладу й надбавок.

  • 527