Аграрія Васильченка з Золотоніщини ізраїльський досвід не здивував, бо завдяки, зокрема, і ізраїльським технологіям його «Маяк» стабільно тримає високі показники

Аграрії Золотоніського і Черкаського районів упродовж тижня вивчали передовий досвід ведення сільського господарства в Ізраїлі. Таку можливість надала Черкаська торгово-промислова палата спільно з Асоціацією «Ізраїль – Україна».
Черкаські підприємці в Ізраїлі відвідали кілька тваринницьких ферм, де ознайомилися з ІТ-технологіями, що використовуються у сільському господарстві. Наприклад, з
програмою управління стадом, якає дає можливість отримувати надої на одну корову 13 тис. літрів на рік.
« Завдяки спеціальним програмам можна визначити, скільки потрібно тварині кормів та інших засобів. Система управління стадом дає можливість контролювати тварину і таким чином допомагає їй бути продуктивною, в тому числі, коли вона має отелитися, коли парувати тощо. І це настільки ефективна програма, що зменшуються витрати з використання кормів, скорочується кількість днів, коли тільна корова, і вона швидко вступає у продуктивну фазу», – ділиться враженнями від побаченого генеральний директор ТОВ АПК «Маїс» Сергій Осадчий.
В Ізраїлі високі показники продуктивності у тваринництві вдалося досягнути в тому числі й завдяки серйозній селекційній роботі. Черкащани відвідали компанію зі штучного запліднення ВРХ та лабораторії з виготовлення спермопродукції. Вона постачає біологічний матеріал для всіх тваринницьких господарств у країні. Так само відбувається і постачання кормів для худоби, адже випасати її ніде. Тому ізраїльські аграрії годують тварин готовим кормом, який виробляється централізовано. Необхідну кількість розраховують за допомогою програми управління стадом.
Вразив черкаських фахівців й високий рівень ветеринарного супроводу. «Ми зацікавлені запросити ізраїльських спеціалістів до нас на підприємство, щоб отримати кваліфіковані рекомендації. Перспективною є співпраця і в галузі селекції, однак тут необхідна державна підтримка, оскільки між Ізраїлем та Україною діє ряд обмежень щодо обміну біологічними матеріалами», – відзначив заступник директора СТОВ «Перемога» Олександр Зінченко.
За словами директора СТОВ "Агрофірма "Маяк» Золотоніського району Миколи Васильченка, багато ізраїльських технологій уже давно запроваджено на його підприємстві, і завдяки цьому вдається тримати високі показники продуктивності та динамічно розвиватися.
Учасники візиту побували на комбікормовому заводі, в рибному господарстві, ознайомилися з сучасними технологіями вирощування фруктових дерев. Черкащани мали нагоду провести перемовини із потенційними партнерами та закласти надійне підґрунтя для подальшої співпраці.


  • 494