Сесія райради: звіт Лісового, бюджет, заява щодо розбазарювання новодмитрівських земель обласним чиновництвом

Наприкінці грудня минулого року районної ради відбулося засідання сесії Золотоніської районної ради сьомого скликання. Голова райради Валерій Саранча оголосив про запровадження системи електронного поіменного. На пленарне засідання було внесено 14 питань, інформують у Золотоніській райраді.
Першим заслухали звіт голови Золотоніської районної державної адміністрації Олександра Лісового про виконання делегованих районною радою повноважень. Олександр Анатолійович на початку виступу подякував депутатам районної ради, сільським головам за плідну співпрацю, партнерські відносини, підтримку та розуміння проблем жителів району. Завдяки спільним зусиллям вдалося зробити багато добрих справ.

– Тільки разом можна досягти гарних результатів, – наголосив Олександр Лісовий і додав, що у районі прийнято 21 програму, якими охоплено всі сфери діяльності райдержадміністрації. Інформуючи про зроблене, очільник району наголосив, що цього року на розвиток та функціонування освіти Золотоніського району з районного бюджету було спрямовано двадцять мільйонів гривень, одинадцять мільйонів гривень скеровано на поточні та капітальні видатки для Золотоніської центральної районної лікарні, два з половиною мільйона гривень використали на медичну ,,первинку”. Близько трьох мільйонів гривень було залучено на капітальний ремонт геріатричного центру у Вознесенському для одиноких людей похилого віку. Його облаштовують за європейським зразком.
Завдяки підтримці народного депутата Владислава Голуба район отримав два транші з державного бюджету, за ці кошти було придбане дороговартісне медичне обладнання. Коштом районного та сільських бюджетів розпочато капітальні ремонти державних доріг загального користування місцевого значення.

Успішно розвивається і аграрний сектор. Цьогорічна врожайність на сім центнерів більше ніж торік. До того ж завдяки проведеній роботі орендна плата за землю найвища в області і досягла 6,7%. І це не повний перелік того, що зроблено в районі.

У ході обговорення, голова райради Валерій Саранча наголосив, що звіт голови райдержадміністрації було опубліковано на офіційному сайті, його слухали на засіданнях постійних комісій.

– Проблем, зрозуміло, багато, – зазначив Валерій Петрович. Зауваження робилися з приводу якості ремонту доріг, але тут вплив райдержадміністрації мінімальний і, дійсно, до кінця робота не доведена. Протягом року були зауваження щодо ефективності використання коштів в освітній і медичній галузях. Зрозуміло, що це робочі моменти, які треба обговорювати і в наступному році. У більшості питань адміністрація йшла назустріч і сільським радам, і депутатам, і ми дійсно намагалися працювати спільно. Щось виходило, щось ні. Населення наше зубожіло і має загальний індекс незадоволення, починаючи від сусіда і до влади. Але при цьому адміністрація із своїми відділами намагалася робити все те, що могла зробити, – підсумував Валерій Саранча.

У ході роботи сесії йшлося про зміни до програми удосконалення роботи органів виконавчої влади у Золотоніському районі на 2016 рік, про фінансування сільських закладів дошкільної освіти, будинків культури, клубів, інших закладів культури та бібліотек у наступному році. Депутати одностайними були у рішенні, яке стосувалося змін до районного бюджету на поточний рік, а саме перерозподілу додаткових надходжень від перевиконання бюджету. Ухвалили районний бюджет на 2017 рік, зокрема його дохідну і видаткову частини у сумі 386 мільйонів 128 тисяч гривень.

Обговорили звернення Новодмитрівської сільської ради щодо незаконного на їхню думку відведення земельних ділянок у приватну власність для ведення особистого селянського господарства за межами населених пунктів Новодмитрівської сільської ради. Присутніх на сесії обурив той факт, що ні на попередні засідання постійних комісій, ні на пленарне засідання сесії не прибули офіційно запрошені представники Головного управління Держгеокадастру в Черкаській області, які, ігноруючи волю місцевої громади, розбазарюють землі державної власності, що є основним джерелом наповнення місцевих бюджетів.

Депутати районної ради рекомендували своїм колегам з Новодмитрівської сільської ради за підтримки органів прокуратури відмінити розбазарювання земель в судовому порядку, а також проінформувати керівництво області та Державну службу геокадастру про незаконні дії чиновників обласного земельного відомства.

Всі депутати та запрошені на сесію ухвалили звернення до Президента України, Голови Верховної Ради, Прем’єр-міністра, Генерального прокурора щодо ситуації навколо земель державної власності на території Новодмитрівської сільської ради. У документі йдеться про порушення з боку структур Держгеокадастру, в тому числі - при передачі у власність земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства. На думку депутатів, будь-яке відчуження державних земель мало б здійснюватися гласно і виключно на відкритих земельних торгах чи аукціонах. На жаль, цієї норми уповноважені державні структури не дотримуються, а місцеве самоврядування не в змозі впливати на ці процеси.

Останній випадок, що трапився у селі Нова Дмитрівка Золотоніського району Черкаської області є в цій ситуації особливо показовим. Депутати Золотоніщни просять вище керівництво держави втрутитися і розібратися з ситуацією.


  • 470