Реформа ПФУ: шок обіцяють такий, як після підвищених тарифів

Міністр соціальної політики Андрій Рева розповів про основні зміни, які передбачає майбутня пенсійна реформа, під час розмови з постійним представником Міжнародного валютного фонду Жеромом Ваше.
За інформацією на офіційному сайті Мінсоцполітики, страховий стаж буде зменшено. З 1 січня 2021 року пенсії будуть платити лише тим, хто має не менше 20 років страхового стажу і 30 років загальногоЗгідно з проектом, з 1 січня 2018 року страховий стаж зменшать до 15 років.
У випадку виходу на пенсію з вимогою страхового стажу 20 років лише 8% українців зможуть претендувати на пенсію. Якщо ж знизити страхову цифру до 15 років на момент 1 січня 2018 року, то тоді уже 30% громадян зможуть претендувати на державне пенсійне забезпечення.
Крім того, за словами Реви, страховий стаж можна буде купити. Ця сума складе близько 130 тисяч гривень: по 704 гривні щомісяця множаться на 15 років. Передбачається, що той, хто претендує на пенсію, не може одночасно працювати. Або пенсія, або зарплата.
Пенсії з інвалідності виплачуватиме Фонд соціального страхування, який почне працювати вже з квітня цього року. Міністр наполягає на ревізії через зловживання. За його словами, не всі офіційно визнані людьми з інвалідністю насправді такі – особливо є запитання до 3-ї групи інвалідності.
Фонд соціального страхування фінансуватиме і пенсії за втратою годувальника.
Ще одна категорія пенсій – за вислугою років – залишаться лише військовослужбовці. Вислуга буде сталою – 25 років. Однак єдиний соціальний внесок із їхніх зарплат платитиметься у подвійному розмірі. За задумом, до 60 років пенсію військовослужбовці отримуватимуть із держбюджету, а після 60 – з Пенсійного фонду.
Також у планах реформаторів – скасування усіх надбавок.
"Якщо ця схема буде прийнята, то дефіцит Пенсійного фонду зникне у 2024 році. Ми усвідомлюємо, що з прийняттям цього закону шок у наших співгромадян може бути таким, як і після підвищених тарифів. Але це вимушений і необхідний крок", - зазначив Рева.
Законопроект про пенсійну реформу уряд повинен подати на розгляд Верховної Ради у березні, а вступити в силу закон він має у липні.

  • 543