На Черкащині побилися священики Московського патріархату і УАПЦ (доповнено)

На сторінці УАПЦ у "Фейсбук" з’явилося повідомлення про те, що на Черкащині представника Української автокефальної православної церкви побив священик Московського патріархату
«Московський піп намагався вбити священика УАПЦ о.Івана Катькала, який служить на Черкащині. Бив по голові пляшкою, як зек, як вбивця. Прошу молитов за здоров'я о.Івана”, — йдеться в повідомленні.
Про інцидент між катеринопільським священником московського патріархату 52-річним Віктором Криваничем і настоятелем автокефальної церкви із Вікниного 61-річним Іваном Катькалом докладно написав журналіст місцевого видання «Вісті Черкащини» Сергій Радченко:
Сутичка сталася у квартирі відомого у місті бізнесмена Андрія Штепи, який запросив церковників для примирення.
“Мене, мого сина і Павла Добрянського запросив Андрій Штепа, щоб поговорити із Криваничем, який перед цим казав, що він український священник, а не московський як запевняємо ми, - розповідає отецьІван Катькало. - На основі цього й виник конфлікт. Він прийшов. Почав казати, що, мовляв, він ніякий не московський, а катеринопільський. Ми відповіли, що він бреше і дурить людей. Криванич кинув отцю Павлу, що “гнида тебе народила”. Павло легенько штовхнув його. Тоді Криванич бере пляшку з початою горілкою і б'є мене по голові нею. Добре, що я хоч встиг руку наставити.
В мене враження, що він хотів мене убити. Бив з усієї сили. Не знаю, як залишився живим. Я його схопив за волосся і відтягнув від столу, адже там були вилки і ножі.
Перед цим він сказав, що сидів у в'язниці і всіх нас порве. Я тримав його нахиленим, аби не міг нічого зробити. Наказав стати на коліна і вибачитися. Він вибачився і я його відпустив. Після чого Криванич поїхав додому”.
Слідом за ним поїхали й троє священників. Біля його дому хотіли поговорити про інцидент і помиритися. Та, як стверджує отець Іван, кривдник пообіцяв стерти їх на порох.
“Я поїхав у поліцію і все ж написав заяву. Потім відправився до лікарні, де мені надали допомогу, - каже вікнинський батюшка. -
Коли він вдарив мене пляшкою, з мене кров рікою полилася. В ній був і я, і підлога, і сам отець Віктор. Його ж я й пальцем не зачепив, а тільки намагався втримати.
Лише коли той виривався, то вдарився об ніжку стола і одвірок. Зараз почуваю себе погано. Ноги підкошуються і паморочиться в голові. Доведеться лягати в лікарню, бо, напевно, маю струс мозку”.
Окрім церковників і господаря у квартирі було ще двоє осіб. Один з них — колишній заступник прокурора Звенигородки. Вони намагалися втихомирити батюшок.
“Я раніше його не бачив і ми перший раз зустрілися, - запевняє отець Іван. - Людям пояснювали, що то московська церква. Раніше служителі іншої московської церкви вигнали мене з Криму, де я служив. Зламали мені руку. Відкрито працювали проти України. Зараз кажуть, що українська мова не годиться для служіння і що служителі Київської і Автокефальної церкви не правильно проводять обряди. Ми ж стали на заваді цієї брехні. От з цього все пішло. Зараз він не має права служити, бо пролив кров. Якщо береться за зброю, то не може бути священником. Якби бив кулаком, то ще пів біди. А так, на місці тієї пляшки міг бути ніж чи якась інша зброя”.
Отець Віктор Криванич має свою версію конфлікту. Священослужитель запевняє, що на нього накинулося одразу троє церковнослужителів, а сам він сили не застосовував.
“Я думав просто переговорити з ними, щоб вони не наїжджали і не погрожували прихожанам і мені. Ми так ні до чого й не домовилися, - говорить Криванич. - Тоді я сказав, що мені там не місце і збирався піти. Мене спочатку вдарив один, потім другий. Потім напали вже втрьох. Обізвали КГБістом і москалем. Набили трошки, наклепали...
Мене вдарили сильно в ніс, від чого натекло багато крові. Тоді в лоб. Намотали мій довгий чуб на руку і звалили на коліна. Били, куди потрапить. Після другого удару майже нічого не пам'ятаю.
Тільки як був під ними на підлозі. А так, то наче все в тумані. Щоб я когось вдарив пляшкою — не пам'ятаю такого. Я не міг захиститися, бо я не боксер і, тим паче, священник. Пам'ятаю, як добрався додому, під'їхала якась машина. Вони рвалися до мого зятя-священника. Живе якраз напроти мене. Наказав не відчиняти їм. Я ж до них вийшов. Хотіли змусити мене, аби відрікся від церкви і покаявся перед ними. Тоді, мовляв, вони нікуди не заявлятимуть і нічого не робитимуть”.
Після інциденту Криванич викликав поліцію і написав заяву. Пізніше звернувся до лікарів. Зараз чоловік перебуває у Катеринопільсій райлікарні. Місцева поліція наразі взялася за розслідування.
“У ніч на 27 січня до нас звернулися двоє чоловіків, про отримання ними тілесних ушкоджень, - коментує виконуючий обов'язків начальника катеринопільського райвідділу поліції Олег Міщенко. - Встановлено, що вони один з одним побилися. Один відноситься до українського, інший до російського патріархатів. Триває слідство”.
Отець Павло Добрянський виклав розповідь про події у Фейсбуці. Публікація вже стигла набрати розголосу. Користувачі звинувачують московську церкву у полюванні на Івана Катькала за патріотичну позицію і підтримку українських військових. Отець Іван у Вікниному вже 2 роки. Живе в Катеринополі. Був капеланом в зоні АТО. Криванич служить в Українській православній церкві московського патріархату близько 20 років.

  • 1 233