Кримінальна справа по факту розтрати в Золотоноші бюджетних коштів в особливо великих розмірах зрушила з мертвої точки – «Черкаський кур’єр»

Підозру у вчиненні кримінального правопорушення оголосили посадовцю Черкаської облдержадміністрації. А саме, екс-керівникові відділу управління капітального будівництва Черкаської облдержадміністрації. За інформацією із власних джерел, «ЧК» стало відомо, що мова йде про колишнього начальника відділу – заступника начальника управління капітального будівництва Черкаської ОДА Владислава Ж. Про це пише газета «Черкаський кур’єр» ( №28 від 12 липня 2017р.).
Комунальне підприємство «Міський водоканал» м. Золотоноша після ряду урочистих заяв про здачу очисних в експлуатацію, так і не спромоглося налагодити їх належну роботу. Через це потерпають не лише тамтешні мешканці, а й державний бюджет, десятки мільйонів гривень з якого «потонули у стічних водах».
Проте налагоджені «схеми відмивання коштів» зусиллями завзятих «тріщать по швах». Досудове розслідування, розпочате два роки тому за кримінальним провадженням №12015250000000292 щодо привласнення державних коштів на роботах по реконструкції очисних споруд, за поданням народного депутата Владислава Голуба, днями дало перші результати. Нещодавно слідчим підрозділом ГУНП в Черкаській області оголошено підозру одному з фігурантів кримінального злочину.
«30 червня слідчим підрозділом ГУНП в Черкаській області офіційно оголошено підозру одному з колишніх керівників відділу в складі управління капітального будівництва Черкаської облдержадміністрації у вчиненні кримінального правопорушення за ознаками ч. 5 ст. 191 КК України по факту розтрати бюджетних коштів в особливо великих розмірах (орієнтовно 2 300 000 грн.) під час ремонту очисних споруд в м. Золотоноша (ІІІ черга). Нині в кримінальному провадженні №12015250000000292 від 10.07.2015 року до підозрюваного слідчим суддею застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту»,– таку інформацію повідомив правник Ростислав Пилипенко у мережі «Фейсбук».
У Головному управлінні національної поліції Черкаської області вищезазначену інформацію перевірив та підтвердив кореспондентові прес-секретар ГУНП Дмитро Грищенко: «Інформацію про оголошення підозри одному з колишніх керівників відділу в складі управління капітального будівництва Черкаської облдержадміністрації підтверджуємо». За інсайдерською інформацією, мова йде про Владислава Ж. – колишнього начальника відділу – заступника начальника управління капітального будівництва Черкаської ОДА.
Додамо, кримінальне провадження №12015250000000292 від 10.07.2015 за фактом розтрати бюджетних коштів службовими особами департаменту капітального будівництва Черкаської ОДА під час виконання робіт з реконструкції об’єкта «Очисні споруди м. Золотоноша (ІІІ черга)» спочатку було кваліфіковано за ст. ч 4 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Але нещодавно, під пильним контролем генпрокуратури справу було перекваліфіковано на більш тяжку. Про це Ю. Луценко повідомив під час наради у Житомірі: «Аналогічна резонансна справа в Золотоноші за фактом реконструкції очисних споруд : 5,6 млн. грн. розікрали. Слідчі Нацполіції два роки не можуть її правильно кваліфікувати, і тільки перевірка Генпрокуратури зробила чудо – нарешті справу кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 (в особливо великих розмірах або організованою групою – ред.)».
Поки що інших фігурантів справи не озвучено, але доцільно зауважити, що вже кілька років поспіль дивним чином тендерні процедури в системі електронних закупівель ProZorro виграє підприємство ТОВ «Ресурстехнобуд». Саме це підприємство отримує на свій рахунок державні кошти за ремонт самоплинного та напірного колекторів водовідведення по вул. Шевченка в м. Золотоноша Черкаської області, реконструкцію очисних. Згадаймо, приміром , як відбувались торги щодо ремонту колектору. Провівши пошук інформації на сайті закупівель, дізнаємося: Комунальне підприємство «КП «Міський водоканал» м. Золотоноша вказало очікувану вартість проекту – 36 млн 986 тис. грн. Пропозиції для участі подали підприємства ТОВ «Ресурстехнобуд» та ТОВ «Спецінжиніринг постач». Останнє за виконання робіт остаточно заявило 31 млн грн., тоді як «Ресурстехнобуд» запропонував 30 999 999 грн. Всього на одну (!) гривню менше, ніж конкурент, і відповідно, перемогу у торгах здобуває фірма «яка потрібна».
За даними «Вісника держзакупівель», ТОВ «Ресурстехнобуд» почав вигравати тендери з 2012 року і всі в Черкаській області, пов’язанз очисними спорудами і каналізацією в Золотоноші. А за інформацією видання «Наші гроші», «підприємство ТОВ «Ресурстехнобуд» вже неодноразово підозрювалось у розкраданні бюджетних коштів».

  • 529