“У липні тарифи на електрику для населення можуть зрости на 100 %”, — експерт

У нас справді немає ринку енергетики. Але споживачу не варто сподіватися, що якщо з’явиться ринок, енергетика подешевшає.
Про це у коментарі ІА “Вголос” сказав експерт програми “Енергетика” аналітичного центру “Український інститут майбутнього” Андріян Прокіп.
“Справа в тому, що згідно зі законом, ринок електроенергії запрацює з 1 липня 2019-го. Перший етап його впровадження відбувся на початку цього року, коли розділили повноваження постачальника та виробника. Коли запрацює ринок, усі виробники електроенергії почнуть торгувати на спеціальних майданчиках і не буде державного регулювання обмеження цін. Це все призведе до того, що ціни виростуть. Крім того, зараз для промислових підприємств ціна на електроенергію є нижчою, ніж для населення. З липня все зрівняється”, — йдеться у повідомленні.
“Далі ми перейдемо на стимулююче тарифоутворення на передачу електроенергії, так званий RAB-тариф. Відповідно до нього енергетичні компанії почнуть ще більше заробляти. Ринок нам не забезпечить нижчої ціни. За підрахунками «Українського інституту майбутнього», з липня 2019 року тарифи для населення у нас зростуть орієнтовно на 100 %”, — наголосив експерт.

  • 348