Пільги повертаються: ВСУ зберіг статус чорнобильців 4 категорії постфактум.

Наближення 33 річниці найбільшої техногенної катастрофи за всю історію мирного атома - привід згадати про пільги постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС. Держава забезпечила соціальний захист чорнобильців. Проте за роки, що минули з часів катастрофи, пільги для чорнобильців періодично то віднімали, то повертали, і знову змінювали.
Нещодавно Верховний суд України зберіг статус постраждалим внаслідок ЧАЕС, віднесеним до 4 категорії, постфактум - після 1 січня 2015 року. Про це свідчить Постанова Верховного Суду від 20 березня 2019 року у справі № 697/121/17 (адміністративне провадження № К/9901/43405/18).
«Верховний Суд у складі Судової палати для розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду висловився щодо збереження статусу потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Визначення категорій зон радіоактивно забруднених територій до 1 січня 2015 року містилося у ст. 2 Закону України від 28 лютого 1991 року № 796-XII «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Відповідно до цієї статті до зон радіоактивного забруднення було віднесено такі зони: зона відчуження, зона безумовного (обов'язкового) відселення, зона гарантованого добровільного відселення та зона посиленого радіоекологічного контролю. 1 січня 2015 року набув чинності Закон України від 28 грудня 2014 року № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», яким ст. 2 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» було виключено (підпункт 1 пункту 4).

Позивачка постійно проживала на території зони посиленого радіоекологічного контролю та продовжує проживати у цьому ж місті. З 1993 року вона має статус особи, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи 4 категорії, що підтверджується посвідченням. У 2016 році їй встановлено І групу інвалідності, захворювання пов'язане з впливом аварії на ЧАЕС, безтерміново.

Позивачка звернулась до Управління соціального захисту населення виконавчого комітету із заявою про оформлення та направлення до Департаменту соціального захисту населення ОДА подання щодо присвоєння їй статусу постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 категорії та видачі відповідного посвідчення.

Управління відмовило, оскільки відповідно до Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність деяких законодавчих актів України» у переліку зон радіоактивного забруднення немає зони посиленого радіоекологічного контролю. Позивачка звернулась до суду.
Суди першої та апеляційної інстанції позов задовольнили. Посилання відповідача на зміни в законодавстві суди відхилили, оскільки жодних змін у правовому регулюванні статусу потерпілих від Чорнобильської катастрофи в Законі України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» не відбулось.
Судова палата для розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду з такими рішеннями погодилася і в постанові від 20 березня 2019 року (справа № 697/121/17) сформулювала правовий висновок про застосування підпункту 1 пункту 4 Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України»: виключення з 1 січня 2015 року зони посиленого радіоекологічного контролю із переліку радіоактивно забруднених територій не позбавляє статусу потерпілого осіб, яким раніше, до 31 грудня 2014 року, було встановлено статус і видано посвідчення постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи. Особа, якій видано безтермінове посвідчення громадянина, який постійно проживав на території зони посиленого радіологічного контролю (категорія 4), для цілей застосування пункту 1 частини 1 статті 14 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», вважається потерпілим від Чорнобильської катастрофи».

  • 553