Черкащина очикує рекордний врожай соняшника

Агрометеорологи Черкаського обласного гідрометцентру обрахували основні агрометеорологічні фактори і прогнозують високий середньообласний врожай соняшника – в межах 30 ц/га. При цьому провідні господарства області можуть збирати на круг понад 40 ц/га. Валовий збір, з урахуванням засіяних площ – в межах 610 тис. т.
Раннє накопичення тепла, швидке прогрівання ґрунту дозволило аграріям області розпочати сівбу соняшника в ранні строки. Площа, засіяна в цьому році цією культурою, для Черкащини є рекордною – 204,1 тис.га. Про це повідомляє Черкаський обласний гідрометцентр.
Динаміка урожайності соняшника з 1990 по 2018 роки показує значні його коливання. Розпочинаючи з 2000 року маємо чітку тенденцію до її збільшення. Це відбулося саме завдяки запровадженню нових технологій, використанню високопродуктивного насіння, своєчасному внесенню добрив і добавок.
Варто зазначити, що саме в останні роки спостерігалася найбільш висока врожайність, а роком-рекордсменом є 2018-й, коли в середньому по області було зібрано 32 ц/га при загальнодержавному майже 23 ц/га. Найбільш низький за останні роки було зібрано в посушливому 2007 році – в середньому 15 ц/га.


  • 366