Наслідки нового ринку: вартість електрики для промисловості в Україні стала на 20% вища, ніж у Європі

Після запуску нового ринку електроенергії 1 липня 2019 року вартість електрики для промислових споживачів в Україні стала на 20% вищою за аналогічну вартість електрики у Європі. Про це повідомив голова Укренерго Всеволод Ковальчук під час прес-конференції у Києві, передає «Ліга.Бізнес».
За інформацією Ковальчука, після запуску нового ринку електроенергії ціни на енергію для промислових компаній зросли на 20-25%, водночас для населення вони не змінилися через запровадження урядом механізму спеціальних обов’язків продавати електрику населенню за колишнім тарифом. Ріст цін на електроенергію спричинений збільшенням ціни на електрику як продукту, зростанням «зеленої» енергетики та компенсацією «зеленого» тарифу.

За розрахунками Укренерго, ціна електрики для населення без витрат на їх передачу та розподілення наразі складає 200 гривень за мегават-годину, в той час як для промисловості ця ціна складає 1700 гривень за мегават-годину, тобто у 8,5 раза вища. В державному Укренерго. зафіксували зростання ціни на 30%. У компанії «АрселорМіттал Кривий Ріг» повідомили, що ціна електроенергії для них після запуску ринку зросла на 20%. Через зростання цін на електрику почалися великі проблеми у Водоканалів.

  • 374