Рада розгляне законопроект про звільнення ФОП, які не мають доходу, від сплати ЄСВ

Антикорупційний комітет ВР визнав законопроект про сплату ЄСВ в залежності від доходу прийнятним до розгляду.
Парламент розгляне законопроект про звільнення від сплати ЄСВ осіб, які не мають доходу повідомляє sud.ua
Комітет з питань антикорупційної політики розглянув податковий законопроект №2166 «Про внесення змін до закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування"». Законопроект визнаний таким, що не містить корупційних ризиків.

Метою та завданням законопроекту є удосконалення норм чинного законодавства України щодо нарахування та сплати ЄСВ особами, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Пропонується внести зміни до статей 4 та 7 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», в тому числі поширивши пільги щодо сплати ЄСВ, застосованого до пенсіонерів, на тих пенсіонерів, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Крім того, у законопроекті пропонується виключити із Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» наступні положення:

«У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску».

Тобто комітет пропонує створити можливість не платити єдиний соціальний внесок підприємцям, якщо вони не мають доходу в певному звітному періоді.

Члени комітету наголошували, що багато ФОПів сезонно припиняли свою діяльність саме через існуючу норму про необхідність сплати податку без отримання доходу. За словами нардепів, проект має усунути податкову дискримінацію щодо обов'язку сплати ЄСВ.

  • 353