На Черкащині під молоді ліси землі нема. Держлісгоспи області практично вичерпали свої резерви для створення нових лісів

Землі лісогосподарського призначення області на сьогодні займають 338 тис. га, в тому числі вкриті лісовою рослинністю 322 тис. га, що становить 15,4% від загальної площі області. Оптимальною лісистістю для Черкащини, коли ліси найбільш ефективно виконують свої функції, є показник у 16%. Щоб досягти оптимальної лісистості, необхідно збільшити площу лісів на 12,6 тис. га.
За словами першого заступника начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Василя Горди, на Черкащині практично не залишилось земель, які можна було б пустити під заліснення. Місцеві ради не віддають свої землі лісовому господарству, а держава перестала фінансувати висадку лісів.
“ Останні п’ять років ми практично не отримували земельних ділянок, які можна було б заліснити. Ми вишукуємо резерви у себе — галявини, пустирі, яри, неудоби, які б можна було заліснити, але цей резерв вже вичерпано. Ми маємо лісорозсадники, достатньо техніки і посадкового матеріалу, але садити ліс ніде”, — наголосив Василь Горда.
“Органи самоврядування зрозуміли, що їм набагато вигідніше віддати свої землі в оренду і отримувати за це якісь кошти, ніж віддати ділянки нам за просто так”, — говорить Василь Горда. Цьогоріч тільки на Жашківщині лісівникам погодились віддати 98 га під заліснення. Та ще пропонують заліснити 400 га пасовищ. Про те ми не надто цьому радіємо. Адже заліснювати пасовища означає йти на конфлікт з місцевим населенням. Люди все одно навесні вийдуть палити на цих місцинах траву і спалять наші саджанці, тож вся наша праця буде марною”.
Вирішенням проблеми, на думку лісівників, є проведення інвентаризації земель в області. За її результатами можна буде зарахувати до лісів ті площі, які самозаліснилися, тоді можна буде за ними доглядати, та ефективніше використовувати під заліснення.
За інформацією Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства

  • 573