Черкасці вшанували пам’ять Сергія Проскурні - митця, що відкрив світові театральну Україну

Хвилиною мовчання, молитвою та добрими словами вшанувати черкасці пам’ять Сергія Проскурні, зібравшись сьогодні біля Черкаського академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка, де шість років свого життя творив митець.
Актор Черкаського обласного драмтеатру Павло Гончаров наголосив, що ті роки, упродовж яких головним режисером був Сергій Проскурня, стали відродженням театру, який потроху занепадав:
«У театр повернувся не тільки той глядач, який був раніше. Почала приходити молодь, люди, які, взагалі ніколи не були у театрі. Це завдяки ініціативам Сергія, які він запроваджував у нашому театрі, у нашому місті».
На Театральну площу, до портрету режисера, черкасці - працівники театру, його знайомі та друзі, владці і громадські активісти принесли квіти та запалили свічки.
Сергій Проскурня – український театральний режисер, продюсер, лауреат премії Національної спілки театральних діячів України «Експеримент» – народився 1957 року у Львові. З грудня 2007 року входив до команди міністра культури і туризму України Василя Вовкуна, згодом став радником міністра на громадських засадах. Був художнім керівником Одеського театру опери та балету.
З 2009 до 2015 року працював головним режисером Черкаського драмтеатру. У 2013–2014 роках зняв кінопроект «Наш Шевченко» (частину сюжетів знімав на Євромайдані). Розробив концепцію виставки «Шевченкоманія» у «Мистецькому арсеналі».
9 березня 2014 з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка вийшов фільм Сергія Проскурні «Тарас Шевченко. Ідентифікація»‪. Був режисером ораторії «З нами Бог», присвяченій героям Небесної сотні та військовим, що воюють на сході України, головним режисером-постановником концерту «Україна. Народжені вільними», який відбувся на День незалежності на Майдані у 2016 році.
Прощання з українським режисером Сергієм Проскурнею відбудеться у четвер, 4 лютого у Києві. Його поховають на Байковому цвинтарі.
Черкасці вшанували пам’ять Сергія Проскурні  -  митця, що  відкрив світові театральну Україну

  • 308