Нас вакцинуватимуть за новою схемою

В Україні змінюють схему вакцинації препаратом CoviShield від коронавірусної хвороби
З метою досягнення максимального рівня імунного захисту при вакцинації препаратом CoviShield (індійська торгова назва вакцини Oxford-AstraZeneca) прийнято рішення про тримісячний інтервал між дозами замість початкових 28 днів. Про це пише LIGA.net з посиланням на члена Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) Федіра Лапія.
Як розповів експерт, обговорення цієї теми почалося ще в лютому – після публікації в журналі The Lancet результатів масштабного дослідження ефективності вакцини в Британії.
На початку березня НТГЕІ рекомендувала Міністерству охорони здоров'я збільшити інтервал.
ДОВІДКА. Британське дослідження показало, що ефективність захисту вакцинованого від легких/середніх симптомів ковіду після однієї дози (з 22 по 90 день після щеплення) – близько 76%. У тих, хто отримав друге щеплення через 12 тижнів, ефективність була 81,3%. Якщо другу дозу давали менш ніж через 6 тижнів, – всього 55,1%. Госпіталізацій з COVID-19 у вакцинованій групі не було після першого тритижневого періоду.
"Прийнято рішення максимально вакцинувати однієї дозою "астри". Це дасть нам можливість застосувати 250 000 доз – тих, які були зарезервовані для другої дози (при плані в 28 днів, – ред.)", – повідомив Лапій.
Експерт уточнив, що. коректування схеми не стосується інших антиковідних вакцин, які отримає Україна
За словами доцента кафедри дитячих інфекційних хвороб Національної медакадемії післядипломної освіти ім. Шупика, на сайті Міністерства охорони здоров'я незабаром має з'явитися відповідне повідомлення, йдеться на сайті ua-news.liga.net

  • 323